Sierra Espadán: Senderismo, Botánica y Geología (CANCELADA)Botón Apuntarme
 dissabte 27 de febrer de 2016

SIERRA Espadán

RUTA DE GEOLOGIA I BOTÀNICA PER ESPADÀ

 

ULTIMA HORA: Les últimes previsions empitjoren el temps per a demà a Espadà (sinòptic previst per a 13 hores adjunt). S’incrementa el vent, el fred i la pluja. Sense ser massa  forts,  com que la Ruta transcorre en bona part per la  carena de la Serra la faria incòmoda i contraria  a l’objectiu perseguit de gaudir del paisatge propèr i llunyà. 

 

Tractarem de reprogramar l'activitat el més prompte possible.

 

El rocam d’Espadà és únic i del més antics del País Valencià. Unit a un  clima més humit dona una vegetació i uns paisatges únics a casa nostra. Malgrat l’antiguitat de les roques la serra es de plegament alpí com veurem. Les falles que trobaren fan canviar el paisatge, la vegetació, el color i l’olor de la muntanya en uns metres, tot un fenomen de sinestèsia. La serra acull també un fort patrimoni etnològic i històric com produir  el millor suro del món, les ferides visibles de la  Guerra Civil o el major nombre de castells de tot el País. Farem una ruta coneguda i lleugera però reinterpretada amb la geologia, la botànica i el paisatge.  
COM ARRIBAR EN COTXE: per la A-7 direcció Castelló. Continueu-lafins que es convertix en Autovia de la Plana (CV-10). Poc després,  passant la  Vilavella, preneu l’eixida 1 Artana-Eslida (CV-223). Passeu els dos pobles i arribareu a Aín (a 15 km de l’autovia). L’aparcament  és limitat;  hi ha un de nou a mà dreta abans de passar al rotonda d’entrada  al poble.
ITINERARI: Eixirem  d’Aïn (a 500 msnm) pel barranc Roig seguint el GR 36. Passarem pels molins de l’Arquet, de Dalt i la font de Caritat, fent llaçades pujarem al coll de Barres (754m) Cap al Sud buscarem, per un altre  coll a 849 m, la carena  principal  de la serra, frontera comarcal i lingüística,  acompanyant a les trinxeres de la línea XYZ. Passarem per Penya Blanca (971m) on  farem cota màxima i abaixant al  coll de Mosquera  atacarem el Tossal Gros (938m) Serà l’única pujada una mica forteta del dia, per deixar-nos caure al Coll de la Ibola (780m) el principal de la serra. Aprofita, com nosaltres,  la falla principal de la  serra per passar d’una banda a l’altra com ho feia el camí tradicional d’Onda a Segorb. Agafarem un PL fins el castell, musulmà i cristià, d’Aïn a 625 m on dinarem i, aprofitant la vista, farem  una interpretació general de la geologia i la història en la serra. Baixant veurem una falla molt vistosa i un barranc encisador per a passar de nou pel molí  d’Enrique o de l’Arquet, fer-nos el café o les cerveses a Aín i tornar cap a casa. El ritme es pausat perquè anirem interpretant el que vegeu i vulgueu.
EIXIDA I TEMPS: Valencia a les 8, reunió en Aín a 9 h. Farem un ruta de uns 18 km. Acabament cap a les 17 hores. Temps de marxa efectiva estimada: 4 hores amb nombroses i curtes parades. Les pujades són lleugeres i les parades freqüents. La dificultat és aleshores baixa.  Cal portar aigua, esmorzar i dinar de camp (no hi ha fonts aprofitables en ruta)
 

Contacte: Armand Paz;  Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.; 610026226

- El Tiempo en Almedíjar (predicción a 14 días) -

Recorda que en participar en qualsevol activitat del CIM, acceptes la seua exempció de responsabilitat.
<Llistat de totes les Activitats del CIM>
Compartir

No estàs autoritzat per a enviar comentaris.

No estás autorizado para enviar comentarios.

You have no rights to post comments.