Voltant Penyagolosa

Diumenge 31 de maig de 2009

Cita en Sant Joan de Penyagolosa, al costat de l’om, a les 10 hores del matí. Pels que viuen a l’àrea metropolitana de València, cal seguir la CV-10 i a la rotonda de la Pobla Tornesa es segueix la CV-15 per la Vall d’Alba fins la Pelejaneta on s’agafa la CV-170 que creua el coll de la Bassa, passa per Atzeneta i puja finalment a Vistabella des d’on s’arriba a Sant Joan. Cal comptar unes dues hores de viatge. Inici de la marxa a les 10:15, ja esmorzats.

L’itinerari volta el pic de Penyagolosa i s’endinsa en la solitària i abrupta vessant sud, de masos aïllats i pendents impossibles. De Sant Joan es puja per la Lloma del Conill al Corralico des d’on es baixa a la font Trobada i es segueix el camí de Llucena fins el pla de la Creu. Es voreja la esglaiadora vessant sud pasant por Los Rincones i pujant a la moleta de la Clocha, sempre amb el cingle de Penyagolosa a la vista. Ja en la vessant oest es passa per la fuente de las Mozas i la nevera de Penyagolosa o del Comte per tal d’eixir a la Cambreta, des d’on es pot baixar a Sant Joan pel Pinar Oscur o pel barranc de la Pegunta. També està l’opció de pujar al pic des de La Cambreta.

És una excursió dura ja que transita per camins molt perduts. El desnivell de pujada es de 800 m; horari aproximat: 6 hores de caminar, mes parades. Cal preveure el dinar així com aigua, ja que no és segur que les fons en tinguen. Per la vessant sud podem passar prou calor.

 L’itinerari pertany a la guia d’Enric Roncero: Penyagolosa, paisatges del sostre d’un país, València, Tàndem edicions (1999). El mapa de la zona és l’editat per editorial Alpina, escala 1:30.000, titolat Penyagolosa.

 Coordinador: Jorge Cruz Orozco 961 311 039 (20-22 hores)