XERRADES SOBRE QUADERNS D'INFORMACIÓ I SEGURETAT HIVERNAL D'ACNA
Dijous 16 i 23 de Gener de 2014

.

Xarrades per als pròxims dijous 16 i 23 de gener sobre els Quaderns d'informacio i seguretat hivernal de ACNA que tracten aspectes dels Risc d'Allaus i el nostre comportanment per evitar-los i per actuar una volta han caigut.

QUADERNS D'INFORMACION I SEGURETAT HIVERNAL

images/CIM/2014/ACNA01.jpgHola a tots amigues i amics .

Com cada any la neu ja és aquí i amb ella totes les activitats de muntanya que ens agraden fer.

No donarem una xerrada sobre protocols de rescat en allaus tècniques de recerca o material de seguretat , això ja ho " sabem " tots ara es tracta de llegir assimilar i confrontar aquesta informació cedida tan amablement .

Abans de res i en nom del CLUB INTEGRAL DE MUNTANYA nostre agraïment a les persones i institucions pel permís per poder compartir tota aquesta valuosa informació que han elaborat .

tècnics :

Especialment a: IVAN MONER SEIRA Geòleg; JORDI GAVALDÀ Geòleg; Molt Agraïts ; CARLES GARCIA; PERE OLLER; FRANCESC CAROLA; SARA Orgué; glòria Martí.


associacions:

ASOCIACIO CONEIXIMENT DE LA NEU I ELS Allaus

COSELH GENERAU D'ARAN

 

images/CIM/2014/ACNA2.jpgAquests quaderns d'informació que presentarem ( en dos dies ) el dijous dia 16 i el 23 gener 2014 ens serviran de guia i referència per a la planificar, realitzar , saber observar el terreny , prendre decisions o rectificacions i aprendre la teoria dels protocols bàsics a realitzar per prevenir o actuar en possibles contratemps per motius de la nostra presència o per canvis naturals , climàtics etc . es puguin desenvolupar al llarg de les diferents activitats hivernals , esquí de muntanya , raquetes , escalades , senderisme , alpinisme etc .

Al nostre club tenim amics ja experimentats que poden ajudar-nos i orientar-nos per a posar en pràctica tota aquesta informació que hauríem exercitar i actualitzar en cada època hivernal perquè aixi arribés a ser una actuació rutinària en cada sortida .

Dijous dia 16 gener 2014 a les 20.30 h .

Realitzarem la primera posada en comú o canvi d'impressions , aclariment de dubtes , unificació de criteris , opinions i intercanvi d'experiències etc.basades en aquesta primera publicació .

Aquests set capítols que componen aquest primer article recullen tots els punts que hem de tenir en compte per a cada sortida.

El document està basat en un curs de Seguretat en terreny d'allaus realitzat per ACNA ( Associació per al coneixement de la neu i les allaus ) http://www.acna.cat/ i en què van participar diversos amics del club.Esta associació segueix actualitzant i impartint diferents cursos molt ben organitzats .

El següent dijous dia 23 de gener 2014 les 20.30 h .

En aquest dijous tractarem temes més a fons que publicarem en el seu dia i encara que una mica tècnics ens ajudaran a comprendre les transformacions del mantell nival i així entendre la formació de les plaques o zones inestables .

Podrem intentar interpretar dels butlletins de predicció de diferents països i així fer les nostres conclusions

Els temes seran :

  • Transformacions de la neu.El gradient . Estimacions sobre el perfil estratigràfic
  • Els Allaus , com es produeixen.
  • Avaluació del perill d'Allaus
  • Les deu normes dels bons hàbits


És el meu desig i el del Club que tota aquesta informació la posem en pràctica sobre el terreny i així ens porti a fer les activitats més segures i com a conseqüència encara més disfrutones .

 

Vicent Vilar

DOCUMENTACIÓ

La documentació CURSO DE SEGURIDAD EN TERRENO DE ALUDES pots descarregar-lo de:

Apunts Hivernals esquí montaña.pdf

 

Altra informació ja utilitzada en altres xerrades del CIM sobre Allaus, com el 'PROTOCOLO DE RESCATE EN AVALANCHA PAA UNA VÍCTIMA' pots descarregar-los de:

http://cimvalencia.es/@public/bustia/ARVA1.ppt

http://cimvalencia.es/@public/bustia/ARVA2.ppt

http://cimvalencia.es/@public/bustia/ARVA3.ppt

http://cimvalencia.es/@public/bustia/ARVA4.ppt

 

COORDINA: Vicent Vilar. Les xarrades seràn a les 21 hores a la PETXINA. La setmana que ve confirmarem la sala concreta.